martes, 24 de noviembre de 2009

La memòria:tractament de la informació

El codigo ASCII (American Standard Code for information Interchange) s'utilitza per a representar els caracters alfanumérics, es a dir, lletres, números i signes.

Aquest códi compren els números decimals del 0 al 255.

Del 0 al 31 correspon a instruccions
El número 32 correspon a la barra espaiadora.
Del 33 al 127 correspon als caracters alfanumérics més utilitzats.
A partir del número 128 apareixen altres lletras i alguns signes especials.
En el código binari, el número “0” correspon igualment al "0" y el “255” al "1111 1111". Cadascun d’aquests caracters equivalen a un Byte de informació, malgrat el número binari corresponent al decimalno ocupi vuit xifres.
El codi ASCII comprèn només ns al nombre decimal 255.
El número 256 en binari passa a ser 1 0000 0000, sobrepassant els vuit dígits requerits per a completar un byte de
informació.

Profunditat o ressolució de bit (també de color)
Les imatges digitals están formades per pixeles en el que anomenem mapa de bits. Cadascun dels pixels te una direcció numerada i utilitza com a mínim 1 bit d'informació.
Les imatges que facin servir 1 bit de memòria, 21, només podran mostrara dos colors, Blanc o Negre.







La memória disponible perquè l'ordinador pugui mostrar diferents grissos tant al monitor com a les imatges ha de ser de com a mínim de 2 bits (22) per a cada pixel. Amb aquesta informació tindren 4 nivells de color: cada pixel podrà ser blanc, gris clar, gris oscur i negre, per exemple.








Amb 24, aconseguiren 16 nivells de gris. Perquè l'ordinador pugui mostrar 256 matissos de gris cada pixel necessita 1 byte (8 bits) (28).
Generalment l'ordinador ens mostra les imatges utilitzan tecnologia RGB, es a dir, 3 canals de color de 8 bits cadascún. Amb una profunditat de color de 24 bits, 224, una imatge podrar mostra 16 milions de colors, 256 x 256 x256.










També en octal i hexadecimal
Tots els valors referents als colors els podem trobar dins les aplicacions de tractament d'imatge com a valors decimals derivats de la utilització d'un byte d'informació per a cada canal de color (0-255) però també amb valors derivats d'altres sistemes de mesura com ara l'octal de base 8 i més generalment l'hexadecimal de base 16. Amb dos digits en codi hexadecimal (161 i 160), i amb tres del codi octal (82, 81 i 80) podrem representar tots aquests valors. L'aplicació més comú són la nomenclatura hexadecimal dels colors que es fa servir per la web en codi HTML.

lunes, 23 de noviembre de 2009

La memória: unitats de mesura i emmagatzement







És un sistema de numeració en el qual totes les quantitats es representen utilitzant com base dues xifres: zero i un (0 i 1).En altres paraules, és un sistema de numeració de base 2, mentre que el sistema que utilitzem més habitualment és de base 10, o decimal.Els ordinadors treballen internament amb dos nivells de voltatge, pel que el seu sistema de numeració natural és el sistema binari (encès, apagat).Si el sistema decimal treballa amb deu xifres (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9), el sistema octal o de base vuit treballaria amb vuit (0,1,2,3,4,5,6,7).El sistema binari, o de base dos, només n'utilitza dos (0 i 1).

Unitats de mesura:
  • Un bit (de símbol b) (de l'anglès, binary digit "digit binari"), és la unitat d'informació mínima utilitzada en Informàtica i en Teoria de la Informació.
    Un bit pot tenir només dos estats mutuament exclusius, habitualment representats amb 0 i 1, o vertader o fals, obert o tancat, blanc o negre, nord o sud, masculí o femení, vermell o blau, etc.
  • Un byte (de símbol B) és un grup de 8 bits, un byte es = 28 = 256 valors possibles.

  • Un kbyte (de símbol Kb) es un altre unitat d'informació amb significat, 1 d'aquest es = a 1.024 bytes.

  • Un megabyte (unió del prefix del SI mega- i byte) és una unitat d'emmagatzematge. Habitualment s'escriu MB (diferent de Mb, abreviació de megabit), i col·loquialment s'anomena mega.

  • Un gigabyte és una unitat d'emmagatzematge. Habitualment s'escriu GB (diferent de Gb, abreviació de gigabit), i col·loquialment s'anomena giga.
Degut a la quantitat d'informació amb que poden treballar i emmagtzemar els sistemes informàtics, fa que sovint hagim de fer servir els multiples:
Kilobyte (Kb o kas).
Aproximadament 1.000 bytes (210 = 1.024 bytes)

Megabyte (Mb o Megues).
Aproximadament 1.000 kilobytes

Gygabyte (Gb o Gigues).
Aproximadament 1.000 Megabytes.

Terabyte (Tb o tares).
Aproximadament 1.000 Gigabytes.