martes, 24 de noviembre de 2009

La memòria:tractament de la informació

El codigo ASCII (American Standard Code for information Interchange) s'utilitza per a representar els caracters alfanumérics, es a dir, lletres, números i signes.

Aquest códi compren els números decimals del 0 al 255.

Del 0 al 31 correspon a instruccions
El número 32 correspon a la barra espaiadora.
Del 33 al 127 correspon als caracters alfanumérics més utilitzats.
A partir del número 128 apareixen altres lletras i alguns signes especials.
En el código binari, el número “0” correspon igualment al "0" y el “255” al "1111 1111". Cadascun d’aquests caracters equivalen a un Byte de informació, malgrat el número binari corresponent al decimalno ocupi vuit xifres.
El codi ASCII comprèn només ns al nombre decimal 255.
El número 256 en binari passa a ser 1 0000 0000, sobrepassant els vuit dígits requerits per a completar un byte de
informació.

Profunditat o ressolució de bit (també de color)
Les imatges digitals están formades per pixeles en el que anomenem mapa de bits. Cadascun dels pixels te una direcció numerada i utilitza com a mínim 1 bit d'informació.
Les imatges que facin servir 1 bit de memòria, 21, només podran mostrara dos colors, Blanc o Negre.







La memória disponible perquè l'ordinador pugui mostrar diferents grissos tant al monitor com a les imatges ha de ser de com a mínim de 2 bits (22) per a cada pixel. Amb aquesta informació tindren 4 nivells de color: cada pixel podrà ser blanc, gris clar, gris oscur i negre, per exemple.








Amb 24, aconseguiren 16 nivells de gris. Perquè l'ordinador pugui mostrar 256 matissos de gris cada pixel necessita 1 byte (8 bits) (28).
Generalment l'ordinador ens mostra les imatges utilitzan tecnologia RGB, es a dir, 3 canals de color de 8 bits cadascún. Amb una profunditat de color de 24 bits, 224, una imatge podrar mostra 16 milions de colors, 256 x 256 x256.










També en octal i hexadecimal
Tots els valors referents als colors els podem trobar dins les aplicacions de tractament d'imatge com a valors decimals derivats de la utilització d'un byte d'informació per a cada canal de color (0-255) però també amb valors derivats d'altres sistemes de mesura com ara l'octal de base 8 i més generalment l'hexadecimal de base 16. Amb dos digits en codi hexadecimal (161 i 160), i amb tres del codi octal (82, 81 i 80) podrem representar tots aquests valors. L'aplicació més comú són la nomenclatura hexadecimal dels colors que es fa servir per la web en codi HTML.

lunes, 23 de noviembre de 2009

La memória: unitats de mesura i emmagatzement







És un sistema de numeració en el qual totes les quantitats es representen utilitzant com base dues xifres: zero i un (0 i 1).En altres paraules, és un sistema de numeració de base 2, mentre que el sistema que utilitzem més habitualment és de base 10, o decimal.Els ordinadors treballen internament amb dos nivells de voltatge, pel que el seu sistema de numeració natural és el sistema binari (encès, apagat).Si el sistema decimal treballa amb deu xifres (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9), el sistema octal o de base vuit treballaria amb vuit (0,1,2,3,4,5,6,7).El sistema binari, o de base dos, només n'utilitza dos (0 i 1).

Unitats de mesura:
  • Un bit (de símbol b) (de l'anglès, binary digit "digit binari"), és la unitat d'informació mínima utilitzada en Informàtica i en Teoria de la Informació.
    Un bit pot tenir només dos estats mutuament exclusius, habitualment representats amb 0 i 1, o vertader o fals, obert o tancat, blanc o negre, nord o sud, masculí o femení, vermell o blau, etc.
  • Un byte (de símbol B) és un grup de 8 bits, un byte es = 28 = 256 valors possibles.

  • Un kbyte (de símbol Kb) es un altre unitat d'informació amb significat, 1 d'aquest es = a 1.024 bytes.

  • Un megabyte (unió del prefix del SI mega- i byte) és una unitat d'emmagatzematge. Habitualment s'escriu MB (diferent de Mb, abreviació de megabit), i col·loquialment s'anomena mega.

  • Un gigabyte és una unitat d'emmagatzematge. Habitualment s'escriu GB (diferent de Gb, abreviació de gigabit), i col·loquialment s'anomena giga.
Degut a la quantitat d'informació amb que poden treballar i emmagtzemar els sistemes informàtics, fa que sovint hagim de fer servir els multiples:
Kilobyte (Kb o kas).
Aproximadament 1.000 bytes (210 = 1.024 bytes)

Megabyte (Mb o Megues).
Aproximadament 1.000 kilobytes

Gygabyte (Gb o Gigues).
Aproximadament 1.000 Megabytes.

Terabyte (Tb o tares).
Aproximadament 1.000 Gigabytes.

martes, 13 de octubre de 2009

El ordenador: los periféricos

En informática, se denominan periféricos a los aparatos o dispositivos auxiliares e independientes conectados a la unidad de procesamiento de una computadora.

Se consideran periféricos tanto a las unidades o dispositivos a través de los cuales la computadora se comunica con el mundo exterior, como a los sistemas que almacenan o archivan la información, sirviendo de memoria auxiliar de la memoria principal.

Se entenderá por periférico al conjunto de dispositivos que, sin pertenecer al núcleo fundamental de la computadora, formado por la CPU y la memoria central, permitan realizar operaciones de entrada/salida (E/S) complementarias al proceso de datos que realiza la CPU. Estas tres unidades básicas en un computador, CPU, memoria central y el subsistema de E/S, están comunicadas entre sí por tres buses o canales de comunicación:









el bus de direcciones, para seleccionar la dirección del dato o del periférico al que se quiere acceder,

  • el bus de control, básicamente para seleccionar la operación a realizar sobre el dato (principalmente lectura, escritura o modificación) y
  • el bus de datos, por donde circulan los datos.

Los periféricos pueden clasificarse en 5 categorías principales:

  • Periféricos de entrada: captan y envian los datos al dispositivo que los procesará.
  • Periféricos de salida: son dispositivos que muestran o proyectan información hacia el exterior del ordenador. La mayoría son para informar, alertar, comunicar, proyectar o dar al usuario cierta información, de la misma forma se encargan de convertir los impulsos eléctricos en información legible para el usuario. Sin embargo, no todos de este tipo de periféricos es información para el usuario.
  • Periféricos de entrada/salida (E/S)
  • Periféricos de almacenamiento: son los dispositivos que almacenan los datos e información por bastante tiempo. La memoria RAM no puede ser considerada un periférico de almacenamiento, ya que su memoria es volátil y temporal.
  • Periféricos de comunicación: son los periféricos que se encargan de comunicarse con otras máquinas o computadoras, ya sea para trabajar en conjunto, o para enviar y recibir información.

10. Mouse

El ratón o Mouse informático es un dispositivo señalador o de entrada, recibe esta denominación por su apariencia.

Para poder indicar la trayectoria que recorrió, a medida que se desplaza, el Mouse debe enviar al computador señales eléctricas binarias que permitan reconstruir su trayectoria, con el fin que la misma sea repetida por una flecha en el Monitor. Para ello el Mouse debe realizar dos funciones:

  • en primer lugar debe generar, por cada fracción de milímetro que se mueve, uno o más pulsos eléctricos (CONVERSION ANALOGICA-DIGITAL).
  • En segundo lugar contar dichos pulsos y enviar hacia la interfaz "port serie", a la cual esta conectado el valor de la cuenta, junto con la información acerca de sí se pulsa alguna de sus tres teclas ubicada en su parte superior.

Una impresora permite obtener en un soporte de papel una ¨hardcopy¨: copia visualizable, perdurable y transportable de la información procesada por un computador:

Para imprimir, las impresoras constan de tres subsistemas:

  • Circuitos de preparación y control de impresión.
  • Transporte de papel.
  • Mecanismo de impresión sobre papel.

Camara digital

Una cámara digital permite tomar fotos que se pueden visualizar e imprimir utilizando una computadora.

La mayoría incluyen una pantalla tipo visualizador de cristal líquido (LCD), que puede utilizar para tener una vista preliminar y visualizar la fotografías.

Incluyen un cable que permite conectar la cámara a un puerto. Permitiendo transferir las fotografías.

Almacenan fotografías hasta que se las transfiera a una computadora. La mayoría tiene una memoria integrada o removible.